DAĞCILIK
“Dağcılık” deyince insanların aklına farklı farklı şeyler gelir. Kimisi oralara ne için ve nasıl çıkıldığını anlamaya çalışır, kimisi de neler yapıldığını kendince zihninde canlandırmaya çalışır. Aslında tırmanmak, hepimizin doğduğu andan itibaren sahip olduğu içgüdüsel bir dürtüdür...
Dağcılık, 19`uncu yüzyılda Avrupa`da yapılmaya başlanan bir spor dalı. Temelde; doğada/dağlık bölgelerde bir takım kar, buz, kaya tekniklerinin yazın veya kışın uygulanarak belirli bir nokta/zirve veya dağın belirli bir rotasına tırmanılması diyebiliriz. Bu noktada, neresi dağdır neresi dağ değildir sorusu bazılarının ve hatta bu sporla ilgilenenlerin bile zihnini kurcalıyor. Kabaca şöyle tarif edilebilir; orman sınırının bittiği yerde “dağ” başlar. Ülkemizde orman sınırının yaklaşık 2000 metrede olduğunu düşünürsek, 2000 metrenin üstündeki bölgelere dağ ve bu bölgelerde yapılan teknik veya yürüyüş faaliyetlerine de dağcılık diyebiliriz.
Peki bir dağın zirvesine çıkınca ne oluyor? Çıkanın başı göğe mi eriyor? Doğrusu somut olarak hiç bir şey olmuyor, sadece fiziksel olarak bir dağın en yüksek noktasına bir şekilde varmış oluyorsunuz. Ama zihinsel ve ruhsal olarak vardığınız yer çok farklı ve kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. İşte bu da “Niye?” sorusunun yanıtı oluyor. Bu çok özel soruya, doğaya/dağa giden herkesin kendine göre bir cevabı vardır ve saygıyla karşılanılması gereken bir cevaptır. En zor ve en teknik rotalara çıkandan, doğada küçük bir haftasonu kaçamağı yapana kadar herkesin kendine göre bir nedeni vardır dağcılık yapmak için ama hepsinin ortak özelliği doğaya karşı olan sevgi ve daha da önemlisi saygıdır.
Dağcılık zamanla kendi içinde çeşitlere ayrılmış. Günümüzde temelde üç ana çeşitten söz etmek mümkün. Yaz/kış dağcılığı, kaya/sportif tırmanış ve yapay tırmanış. Yaz/kış dağcılığı yılın herhangi bir zamanında, kamp yüküyle belirli bir noktaya kadar çıkılarak bu noktada kamp kurulması ve ardından önceden belirlenen bir rota dahilinde, gerekirse bazı teknik malzemeler de kullanarak çıkışlar yapılmasıdır. Bu tip tırmanışların temeli yürüyüştür. İpe girilmesi gereken bir rotaya bile ulaşana kadar yürünmesi gerekir. Ayrıca dünyadaki ve ülkemizdeki bir çok dağın “klasik” diye tabir edilen zirveye çıkış için en kolay ve mantıklı rotası için yürüyüş yeterlidir. Zamanla, klasik rotalara alternatif olan daha dik ve zor rotaların çıkılması isteğiyle bazı güvenlik malzemeleri icat edilmiş ve bu malzemeler yardımıyla teknik tırmanış yöntemleri geliştirilmiştir. Kaya/sportif tırmanış son 50 yıl içinde gelişmeye başlamış olan ve çok daha kısa (1-50 metre arası) dik kayaların kısa süre içinde (ortalama 1-60 dakida arası) çıkılıp inilmesi ile yapılır. Bu tip tırmanışlar büyük çoğunlukla ipe girilerek ve tırmanıcının yanısıra bir de emniyetçinin yardımıyla gerçekleşir. Günümüzde çok popüler olan ve giderek de daha çok insan tarafından yapılan bu tür, “tırmanış bahçesi” diye tabir edilen ve bünyesinde aynı anda bir çok tırmanıcıya tırmanma imkanı veren farklı zorluklarda rotalardan oluşan bölgelerde yapılır. Gebze-Ballıkayalar, Ankara-Hüseyin Gazi kayalıkları, İzmir-Kaynaklar, Antalya-Geyik Bayırı, Niğde-Cimbar Vadisi ve Adana-Anavarza ülkemizdeki önemli sportif kaya tırmanışı bahçelerinden bazılarıdır. Yapay tırmanış ise 80`lerin başında başlamış olan ve tamamen insan eliyle üretilmiş olan duvarlar ve üzerlerindeki tutamaklardan oluşan yapılara tırmanılarak yapılır. Yapay tırmanış doğaya gitmeden, şehrin ortasında bile tırmanıcılara tırmanma ve antrenman yapma olanağı sağlar. Ayrıca, seyircisiz ve yarışmasız olan dağcılık sporu yapay tırmanış duvarları sayesinde artık sportif rekâbet ortamına da kavuşmuş oldu. Hatta yakın bir zamanda sportif yapay tırmanış olimpik bir spor dalı olarak olimpiyat oyunlarına da katılacak.
Dağcılıkla beraber anılması muhtemel olan bir olgu da risk faktörüdür herhalde. Dağcılık yapmamış bir insan bile zaman içinde televizyon, gazete veya filmlerden görüp duydukları ile dağcılığın bir takım riskler ve tehlikeler içerdiğini bilir. Bir çok dağcı, dağcılık tehlikeli bir spordur demek istemez. Aslında dağcılık “Tehlikeli yapılabilecek bir spordur.” demek daha doğru, çünkü bir takım potansiyel risklerin bilincinde olmak ve riskleri değerlendirip hareket etmek dağcının kendi elinde. Dağdaki bir çok riskin de “öngörülebilir” olduğunu düşünürsek, bu sporu tehlikeli veya güvenli yapmak bir tercih meselesidir. Bu noktada eğitimin önemini belirtmek gerekiyor. Dağcılık, bir takım teorik ve pratik eğitimlerin öğrenilmesi ve uygulanması sonrasında yapılmalı ve mutlaka bu sporda tecrübeli olan kişilerin rehberliğinde eğitimler verilmelidir.
KOUDAK HAKKINDA...
1997 de kurulan Koudak arkada bıraktığı 8 senede sayısız sporcu yetiştirmiş, Türkiye'deki zirvelerin çoğuna tırmanmış durumdadır..
EGITIM PROGRAMI
Kulüpte uygulanan eğitim programı çerçevesinde sporcular iki gruba ayrılıyorlar: "Yeni başlayanlar-Başlangıç" ve "Eğitimi ilerletmekte olanlar-Gelişim". Eğitim programının ilk senesinde, malzeme bilgisi, temel yaz ve kış kampçılığı, doğada beslenmek, dağda psikoloji, ilk yardım, kaya temel eğitmi ve bunun gibi dağcılıkta hayati önem taşıyan bir çok konuya değinilmekte, teorik ve pratik bilgiler verilmektedir.Başlangıç grubu eğitim programı "Kaya Tırmanışına Giriş" dersleri ile noktalanır. Sene sonunda da üyelere bir seviye tespit sınavı uygulanır ve belli bir yeterliliği göstermeleri beklenir. Ancak bu yeterliliği gösterebilen arkadaşlar "Gelişim dersleri"ni almaya hak kazanırlar.
KULUBUN AMACLARI
KOUDAK, kaliteli eğitim veren bir kurs değil, bir klüptür. Adından da anlaşılacağı üzere, KOUDAK öğrencilerden oluşmuştur. Amacı, dağcılık sporuna gönül veren arkadaşları aynı çatı altında buluşturmak, benzer heyecanları paylaşmak ve bu işe nereden başlayacağını bilemeyenlere bir nevi rehberlik yapmak olan KOUDAK, okul içi ve dışında gerçekleştirdiği organizasyonlarla Kocaeli Üniversitesi'nin haklı gururu olmuştur.
DAĞCILARA ÖĞÜTLER
1- Öyle yakıt ve yiyecek al ki artsın, çünkü kötü hava koşulları ve kazalar dönüşü geciktirebilir. Başka bir deyimle yakıt ve yiyeceğini artacak şekilde almalısın.
2- Faaliyete gitmeden önce ocağını dene ve ona gözün gibi bak. Yoksa dağda "ocağın söner".
3- Aşağılarda ağır yük taşımaya katlan ki yukarıda rahat edesin.
4- Zaruri malzemeni bizzat çantanda taşı. Yani kendine gerekli olan malzemenin bir kısmını başkasına taşıtma (davul birinde, tokmak birinde olamaz). Aksi taktirde arkadaşının uzakta kalması veya geri dönmesi halinde dağda yaşayamazsın.
5- Malzeme ve yiyeceğini öyle bir hazırla ki kimseden bir şey istemeyesin. Çünkü burada "komşuluk olmaz".
6- Üniteni küçük tut ki manevra kabiliyetin azalmasın ve kamptan vaktinde yola çıkasın.
7- Dağda misafirlik, etiket ve ünvan olmayacağını bil.
8- Kendini dağda kimse yardım etmeyecekmiş gibi hazırla ve teşkilatını ona göre yap. Bilmek gerekir ki kalabalık bir güvence değildir ve ona güvenme.
9- Çadırını kalabalık tutma. Çünkü bunda ne kadar rahat çalışırsan performansın o kadar artar.
10- Aşağılarda tahammül edebileceğin derecedeki bir soğuğa karşı dahi dağda tedbir al, açık yerini bırakma öyle ki kendini rahat hissedersin. Çünkü dağda "soğuğa karşı dayanıklılık olmaz".
11- Üşüdüğün vakit sıcak sıvılar iç. Çünkü "dağcı dışardan değil içeriden ısınır".
12- Susamasan dahi kendini içmeye zorla, içeceğin sıvıların vücut sıcaklığından aşağı olmamasına dikkat et ve bil ki saf su içilmez. Meşrubat özellikle mayhoş olmalıdır.
13- Katı ve soğuk yemeklerden kaçın ve bil ki bunların sulu olması sıvı depolarının doldurulmasına, sıcak olması enerji tasarrufuna ve ısınmaya, keza baharatlı ve tuzlu olması elektrolit açığını gidermeye yarar.
14- Yüksek irtifa dağcılığına alışmak istiyorsan dağ evinde veya kulübede kalma. Karda kıyamette çadırda veya bivakta kal ki tabiatın dilini öğrenesin. Barbaras Hayrettin hep açık denizde vuruşmayı tercih eder ve gerekçe olarak dermiş ki " kara görünürse asker yüzerek kıyıya çıkar".
15- Yaz çıkışlarında dahi şiddetli soğukla karşılaşacakmışın gibi en mükemmel techizatını al, aksi olursa zarar etmezsin.
16- Kazaların inişte olduğunu unutma, dönerken acele etme ve çıkışta olduğu gibi bol sıvı almaya, iyi beslenmeye keza sık sık dinlenmeye devam et.
17- Bir defada veya bir günde gidip döneceğin yere dahi ocak, tencere ve bivak al ki kaza yada tipi halinde yaşayabilesin (çantası boş olanın kafası da boştur).
18- Unutma, dağlar tedbirde kusur edene aman vermez.
DAĞCILIK : BELİRLİ BİRTAKIM İLKE VE KURALLARA DAYALI OLARAK
DAĞLARDA YAPILAN YÜRÜYÜŞ , KAMPÇILIK VE TIRMANIŞ SPORUDUR .
DAĞCI : KAYADA , KARDA VE BUZDA DOĞANIN BİR TAKIM ZORLUKLARINI AŞIP DAĞCILIK TEKNİKLERİNİ , DAĞCILIK ARAÇ VE GEREÇLERİNİ KULLANARAK DORUĞA ULAŞAN VEYA ULAŞMAYI HEDEFLEYEN KİŞİDİR .
DAĞCILIK ÇEŞİTLERİ
1 . ALPİNİZİM : İÇERİSİNDE KAYA , KAR , BUZUL TIRMANIŞ ÖZELLİKLERİNİ BULUNDURAN DAĞCILIK TEKNİK VE MALZEMELERİNİ KULLANARAK DOĞRUDAN ZİRVE YAPMAKTIR . KENDİ İÇİNDE 4 ANA KISMA AYRILIR .
A . GÜNLÜK YÜRÜYÜŞ ( HIKING ) : DOĞADA ; SABAH BAŞLAYIP
AKŞAM BİTEN GÜNÜBİRLİK YÜRÜYÜŞTÜR .
B . KAMPLI ETKİNLİK ( TREKKING ) : DOĞADA YATILI OLARAK
( GENELLİKLE HAFTA SONU ) YAPILAN İKİ GÜNLÜK ETKİNLİKTİR.
C . EXPEDITION : DOĞADA UZUN SÜRELİ ( GENELLİKLE 1 HAFTALIK )
YATILI OLARAK YAPILAN ETKİNLİKTİR .
D . FERRATA : KAYAYA SABİTLENMİŞ METAL MERDİVENLERİ KULLANARAK TIRMANMAKTIR . NOT : ( TÜRKİYEDE HENÜZ YAPILMAMAKTADIR )
NOT : BU TÜR ETKİNLİKLER YAZ VE KIŞ OLMAK ÜZERE İKİ KISMA AYRILMAKTADIR .
2 . SPORTİF TIRMANIŞ ( SPORT CLIMBING ) : GENELLİKLE KAYA
ÜZERİNDE VEYA YAPAY DUVARLARDA YAPILAN TIRMANIŞ ŞEKLİDİR .
KENDİ İÇİNDE 4 ANA KISMA AYRILIR .
1 . BOULDERING : YERDEN FAZLA YÜKSELMEDEN KAYA TIRMANMA
TEKNİKLERİNİ KULLANARAK KAYA ÜZERİNDE YAPILAN ANTRENMANDIR .
2 . KAYA TIRMANIŞI : KAYA TIRMANMA TEKNİKLERİNİ VE EMNİYET MALZEMELERİNİ KULLANARAK KAYA ÜZERİNDE BİR İP BOYUNA ( 50 MT. ) KADAR YAPILAN TIRMANMA ŞEKLİDİR .
3 . UZUN DUVAR TIRMANIŞI : KAYA TIRMANMA TEKNİKLERİNİ VE EMNİYET MALZEMELERİNİ KULLANARAK BİR İP BOYUNDAN DAHA YÜKSEK OLAN KAYA ÜZERİNDE YAPILAN TIRMANIŞ ŞEKLİDİR .
YAPAY DUVAR TIRMANIŞI
4 . YAPAY DUVAR TIRMANIŞI : GENELLİKLE KAPALI ALANLARDA ( BAZEN AÇIK HAVADA ) KİMYASAL MALZEMELER KULLANILARAK YAPILAN SABİT VEYA AYARLANABİLEN DUVAR SİSTEMLERİNİ İÇERİSİNDE BULUNDURAN GENELLİKLE MÜSABAKALARA YÖNELİK YAPILMIŞ DEĞİŞİK BOYUTLARDA DUVARLARDIR .
DEĞİŞİK ŞEKİLLERDE VE DEĞİŞİK UZAKLIKLARDA BASAMAK VE TUTAMAKLARI İÇERMEKTEDİR . TOP ROPE ( ÜSTTEN EMNİYETLİ İP ) TEKNİĞİYLE
ÇALIŞMA YAPILMAKTADIR .
NOT : DUVARA DAĞCILIK TEKNİK MALZEMELERİ YERLEŞTİRİLMESİ YAPILMAMAKTADI
TDF’nun UIAA ve İspanya (FEDME) federasyonu işbirliği ve koordinasyonu sonucunda gerçekleşen bu ilk Dünya kupası tecrübesi milli takımımızın uluslar arası tecrübe kazanması ve Dünya sıralamasında yer alması dışında gerek kişisel gerekse kurumsal olarak tesis edilen ikili ilişkiler sonucunda geleceğe yönelik kısa ve orta vadeli hedefler açısından son derece başarılı olmuştur.
Aralarında Dünya,Avrupa,Asya şampiyonlarının da yer aldığı, dünyanın en iyi sporcularının katıldığı bu zorlu yarışta Milli takımız, 16 Eylül tarihinde yapılan elemeler sonucunda ilk kez Evren KARADAĞ ile yarı finallere katılmıştır. 17 Eylül tarihinde tamamlanan zorlu yarışmalar sonucunda; bayanlarda Avusturya dan Angela EITER, erkeklerde İspanya dan Patxi USABIAGA rakiplerini geride bırakarak birincilikleri ülkelerine kazandırmıştır.
TDF’nun UIAA ve İspanya (FEDME) federasyonu işbirliği ve koordinasyonu sonucunda gerçekleşen bu ilk Dünya kupası tecrübesi milli takımımızın uluslar arası tecrübe kazanması ve Dünya sıralamasında yer alması dışında gerek kişisel gerekse kurumsal olarak tesis edilen ikili ilişkiler sonucunda geleceğe yönelik kısa ve orta vadeli hedefler açısından son derece başarılı olmuştur.
Aralarında Dünya,Avrupa,Asya şampiyonlarının da yer aldığı, dünyanın en iyi sporcularının katıldığı bu zorlu yarışta Milli takımız, 16 Eylül tarihinde yapılan elemeler sonucunda ilk kez Evren KARADAĞ ile yarı finallere katılmıştır. 17 Eylül tarihinde tamamlanan zorlu yarışmalar sonucunda; bayanlarda Avusturya dan Angela EITER, erkeklerde İspanya dan Patxi USABIAGA rakiplerini geride bırakarak birincilikleri ülkelerine kazandırmıştır.
Milli takımız katıldıkları bu ilk Dünya kupasını;
Bayanlarda Evren KARADAG dünya 26 ncısı, Gürgel ÖZVER 28 nci,Duygu YARSUR 29 ncu
Erkeklerde Rafet Ercan SERKAN dünya 38 ncisi,Uğur YILMAZ 40 ncı, Doğan Oguz PALUT 41 nci olarak tamamlamışlar.
0 yorum:
Yorum Gönder